Inici E General E El futur Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposarà de més espais i recursos adequats per perservar i donar a conièxer la documentació de tota la comarca

El futur Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposarà de més espais i recursos adequats per perservar i donar a conièxer la documentació de tota la comarca

  • El nou edifici preveu un espai de 1.500 m2 i tindrà una capacitat de 8000 metres lineals de documentació que permetrà preservar i donar a conèixer la documentació, pública i privada, de tota la comarca

Aquest matí s’ha presentat el projecte del futur equipament de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, un dels primers arxius comarcals a Catalunya i el primer de l’Alt Pirineu. El nou emplaçament, un espai cedit per l’Ajuntament de Puigcerdà, es troba en una parcel·la al solar delimitat per la Ronda del Torreó, l’Avinguda dels Pirineus i la Baixada de Ca l’Aldran. Una ubicació estratègica, ja que és molt propera a l’estació de ferrocarril de Puigcerdà i a pocs minuts del centre. L’orientació de l’equipament permetrà un aprofitament molt eficient de la llum natural i la gestió eficient dels recursos energètics.

Actualment els serveis tècnics de l’Ajuntament de Puigcerdà i del Departament de Cultura estan redactant el projecte bàsic i executiu que hauran de concretar les principals característiques, els costos i calendari.

A l’espera del document final, que estarà enllestit el pròxim mes de juny, està previst que les obres s’iniciïn el 2024 i que finalitzin el 2025, amb un cost aproximat de 2,4 milions d’euros, a càrrec del Departament de Cultura.

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya va ser inaugurat l’any 1984. El 1989 es va ubicar a l’antic convent de Sant Domènec, al centre de la vila, on es troba actualment. Des del document més antic, escrit del Bisbe Oliva del 1027, fins a l’actualitat, l’Arxiu preserva un valuós patrimoni documental amb protocols notarials, documentació patrimonial, municipal i més de 300.000 fotografies de gran rellevància que permeten resseguir la història de la Cerdanya i el Pirineu amb els constants afers i relacions amb la Catalunya Nord. Actualment, té un volum de 1.057 metres lineals de documentació.

El nou centre preveu un espai de 1.500 m2 i una capacitat aproximada de 8.000 metres lineals de documentació. L’increment més que notable de la capacitat d’emmagatzematge, juntament amb noves instal·lacions i recursos adequats, permetrà a l’Arxiu preservar i donar a conèixer la documentació, pública i privada, de tota la comarca, tot oferint, a la ciutadania i a les administracions un nou espai on accedir al valuós patrimoni documental que preserva. Se seguiran criteris de sostenibilitat i accessibilitat a l’edifici per garantir un ús eficient dels recursos i el màxim confort per a les persones usuàries.

Com la resta d’equipaments destinats a arxiu i gestió documental que està impulsant el Departament de Cultura, aquest nou arxiu comarcal es modernitzarà amb les darreres tecnologies per tal de garantir la digitalització dels fons i, per tant, el seu accés universal.

D’acord amb el pla funcional, el nou equipament disposarà d’una sala de consulta, amb vistes al Cadí, amb 12 punts d’atenció al públic; una sala de treball per a la classificació; una sala de digitalització amb àmplies superfícies de treball per al tractament de la documentació, i una sala polivalent amb capacitat per a un centenar de persones. Pel que fa als espais de dipòsits, n’hi haurà un amb capacitat per a 8.000 metres lineals de documentació, una sala de grans formats i una sala per a suports especials com la fotografia i els audiovisuals. A banda d’aquests espais de conservació, tractament i atenció al públic, el nou equipament disposarà d’un moll de descàrrega, sala de recepció, sala de desinfecció i magatzem de materials. La sala polivalent permetrà acollir actes com exposicions, jornades, tallers, etc., i tindrà una capacitat per a 80 persones. L’arxiu comptarà, també, amb una sala de digitalització equipada amb escàners i una estació de digitalització.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes. Si desitja més informació, accedeixi a la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies