

Economia verda i circular
Contacte
Desenvolupament Local en Economia Verda i Circular
L’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) en Economia Verda i Circular de la Cerdanya és una persona tècnica, amb titulació universitària oficial d’Enginyeria Tècnica, llicenciada en Ciències ambientals i màster en Responsabilitat Social Corporativa, que treballa a temps complet en el Pla Sectorial d’Acció del Medi Ambient de la Cerdanya i en un projecte de desenvolupament local impulsat pel Consell per tal de dinamitzar, promoure i executar, en concertació amb altres agents del territori, iniciatives i programes en matèria de residus, energia i sostenibilitat, entre els quals destaca:
- Informar, sensibilitzar i promoure accions de millora i bones pràctiques en matèria de gestió mediambiental.
- Promoure la creació d’àrees o agències d’assessorament integral en matèria d’energia i residus.
- Coordinació entre diferents agents per a l’impuls, la dinamització i l’execució d’accions per a un nou model que permeti la transició energètica i la reducció de residus i la creació de nous llocs de treball al voltant del redisseny de productes, recuperació de materials i reciclatge.
Què es l'economia verda i circular?
PIAER Energia i Residus
Campanyes i esdeviniments
Pla sectorial de medi ambient


Què és l’economia verda i circular?
El model econòmic actual de la Cerdanya té un caràcter principalment lineal, que implica la compra de productes de mercats exteriors, no locals i que, un cop usats, són disposats per part del consumidor en forma de residu. Aquest model es basa a extreure, fabricar, usar i llençar, però no és viable a llarg termini, per l’escassedat de recursos i l’alt consum energètic que implica, tant en la seva producció, com el transport o l’eliminació.
Per contra, la circularització de l’economia és un model econòmic orientat a una producció, ús i eficiència dels recursos propis del territori, dins d’un cicle continu, que pugui generar valor i assolir uns sistemes de producció i consum regeneratius, més eficients i resilients.
Els recursos que poden generar valor en aquest model són recursos materials, energètics, les persones, la informació o el mateix territori, on el principal objectiu és el que el concepte de residu ha de tendir a desaparèixer i, per tant, evitar-ne la generació.
Els principis que regeixen l’economia verda i circular de la Cerdanya:
- Visió global i local de la relació i interacció entre els recursos i els agents.
- Participació multiagent, públics, privats, diferents sectors (construcció, ramaderia, serveis, establiments turístics, agroalimentària…) i consumidors (ciutadania, segones residències i turisme).
- Governança compartida basada en la col·laboració, confiança i cooperació entre els diferents agents, a través d’acords formals o informals per tal de crear valor compartit.
- Innovació, per poder abraçar una economia que permeti generar valor, optimitzar el valor dels recursos dins un sistema resilient.
- Planificació integrada, per alinear els diferents instruments disponibles (legals, polítics, econòmics, comunicació…) en els diferents àmbits geogràfics pertinents: locals, regionals, nacionals o transfronterers; però amb el focus en el territori i en les seves particularitats.
