
Dins de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Cerdanya, l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) té la missió de situar el sector agroalimentari de la Cerdanya com un dels eixos estratègics sobre els quals s’articula la dinamització socioeconòmica de la comarca.
Les oportunitats d’ocupació detectades mostren el potencial de creixement del sector agroalimentari des de la producció fins al consum, passant per la transformació i la distribució. La cadena de valor del producte local és un dels argumentaris actuals per enfortir el mercat de treball de territoris de muntanya altament especialitzats en activitats del tercer sector, com és el cas de la Cerdanya.
L’objectiu és dinamitzar el sector agroalimentari de la comarca per millorar l’ocupació actual i per crear-ne de nova. Els objectius específics són els següents:
- Mantenir i recuperar el paisatge agrícola tradicional de la Cerdanya per garantir el benestar de la població local i l’atractiu turístic.
- Garantir el teixit productiu i el seu relleu generacional com a font de riquesa a partir dels recursos endògens del territori.
- Potenciar la competitivitat de les empreses del sector agroalimentari.
- Promoure la cooperació entre els/les agents estratègics del sector agroalimentari i amb altres sectors.
- Facilitar la cadena de valor del producte agroalimentari local a través d’estructures de producció, transformació i comercialització.
- Diversificar l’activitat agrària de les explotacions introduint serveis turístics a partir dels recursos propis de l’agricultura i la ramaderia.
- Promoure els productes agroalimentaris de la Cerdanya a través de la seva visibilització.
Comunicar sobre el sector agroalimentari per tal d’informar a la ciutadania. - Sensibilitzar entorn la importància del sector agroalimentari a la comarca per a la conservació del paisatge, el desenvolupament econòmic local i el benestar de la població.
Contacta:
Aquesta acció està subvencionada per la Diputació de Girona, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.





Pla d’accions del sector agroalimentari de la Cerdanya
Descripció i Objectius:
Un procés participatiu iniciat aquest estiu i que té com a objectiu principal identificar les oportunitats actuals del sector agroalimentari de la Cerdanya com a motor estratègic de desenvolupament local.
D’on venim… De juny a setembre s’ha realitzat una diagnosi participativa, fent un total de 43 entrevistes, entrevistant a un total de 66 persones dels diferents sectors de l’ecosistema agroalimentari de la Cerdanya, entre elles productores (agricultores i ramaderes), elaboradores, consumidores (botigues i restaurants), persones de l’Associació Agroalimentària de Cerdanya i també de l’administració pública.
L’anàlisi des d’una perspectiva sistèmica i basada en la identificació de punts palanca
L’anàlisi s’ha fet emprant el model sistèmic de l’iceberg de la transformació i els punts palanca, ideat per la Donella Meadows de Massachussets Institute of Technology el 2001 i des de llavors, ha set actualitzat per diverses persones analistes i estretegues del món dels moviments socials. Aquest marc, ens ajuda a enfocar la fase dels processos participatius, facilitant que les participants puguin identificar els reptes i necessitats d’arrel per poder després identificar els punts d’incidència més estratègics per regenerar les seves comunitats cap a un funcionament més resilient davant dels canvis (covid-19, temporals i altres aspectes del canvi climàtic, canvis polítics nacionals i globals, etc.).
Una proposta de relat, el propòsit i les estratègies emergents del sector
El Relat: El sector agroalimentari de la Cerdanya aglutina tots els sectors vinculats de la comarca (productors, elaboradors. distribuïdors i consumidors). Esdevé un sector valorat i dignificat en tots els sentits, aprofitant el valor afegit que aporta la natura i les condicions específiques i privilegiades del territori. Esdevé la base i motor dels processos de regeneració de la Cerdanya gràcies a unes relacions profitoses i de cooperació entre els diferents actors, amb la resta de sectors i la societat civil cerdana. Obert al món i preparats per innovar, adaptar-se als nous reptes del segle XXI i al mateix temps custodiar el territori i la seva saviesa ancestral. Significant, finalment, una vida més bona pels habitants de la Cerdanya que estan disposats a acollir i compartir amb els visitants.
Propòsit: Reconnectar el sector per esdevenir l’epicentre de la regeneracio territorial.
Estratègies:
-
- Cocrear i gestionar una governança participativa i descentralitzada
- Valoritzar el sector agroalimentari, de la seva economia i del seu impacte territorial
- Valorar el producte local a través de la creació i dinamització d’una marca pròpia
- Dissenyar i cocrear estratègies innovadores de distribució del producte
- Incidir i participar en la creació i gestió de les infraestructures necessàries pel sector
Com participar?
Si ets del sector agroalimentari o tens interès en formar part d’aquest procés, podeu contactar amb agroalimentaria@cerdanya.org



