La sala de l’Ajuntament de Meranges va quedar petita pel gran nombre de persones interessades a assistir a la xerrada sobre meteorologia que va tenir lloc amb motiu de la 41a Diada de la Cerdanya que tenia com a fil conductor el canvi climàtic i com afecta la nostra comarca.
El diumenge 15 de setembre, es va dur a terme la 41a Diada de la Cerdanya a Meranges. La Diada de la Cerdanya és una celebració impulsada per l’Institut d’Estudis Ceretans, juntament amb la Communauté de Communes Pyrénees Cerdagne i el Consell Comarcal de la Cerdanya, que reivindica la identitat cerdana, independentment dels límits establerts políticament pels dos estats. El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, va subratllar la importància de l’ocasió per identificar sinergies per treballar en el futur comú i va presentar el fil conductor d’enguany: el canvi climàtic i com afecta la nostra comarca.
Els ponents convidats per l’acte central de la jornada, la xerrada sobre meteorologia: Francesc Mauri, Àlex Van der Laan, Raimon Pujol i Joan Vendrell, del Projecte 4 estacions, van omplir la sala Malniu de l’Ajuntament de gom a gom. En aquesta xerrada es va posar en relleu com el canvi climàtic està afectant el territori, donat el canvi de model de precipitacions, les quals seran cada vegada més irregulars i, per tant, quan n’hi hagi, s’hauran d’aprofitar. Aquesta situació provoca que prenguin encara més importància els models de predicció meteorològica, que han de servir per salvar vides, donats la irregularitat de precipitació i els fenòmens meteorològics extrems potenciats pel canvi climàtic. Per últim, els representants del Projecte 4 estacions van posar de manifest com l’observació de les estacions meteorològiques del Pirineu a través de les càmeres en directe ajuda a completar la predicció i a prendre decisions a curt termini, fet que treballa en pro de la seguretat a la muntanya. En acabar la xerrada, es va inaugurar l’estació meteorològica instal·lada a Meranges per part de Projecte 4 estacions.
Prèviament, a l’Assemblea dels alcaldes dels pobles de les dues bandes de la frontera, es va mostrar la voluntat de crear un punt de referència comú amb les webcams disponibles a tot el territori. També es va aprofitar l’ocasió per presentar el fulletó pedagògic sobre l’estalvi d’aigua elaborat per la Comissió Transfronterera de l’Aigua, constituïda a la Diada de l’any anterior. Aquest fulletó està disponible en català i en francès i es pot trobar als organismes públics de tots els pobles de la Cerdanya. Un altre dels projectes comuns que es va destacar a l’Assemblea és la Guia BTT sense fronteres Pirineus Cerdanya Capcir, que s’ha elaborat conjuntament, amb 90 rutes i amb un total de 1.400 km senyalitzats, i que es va presentar el passat mes d’agost.
Al final del dinar popular es va traspassar el símbol de la Diada de la Cerdanya al poble amfitrió del pròxim any, Bourg Madame.