Inici E Serveis E Cultura E Patrimoni
Patrimoni

Patrimoni

Contacte

Sara Aliaga Rodrigo

Béns culturals d'interès nacional

Béns culturals d'interès local

Jaciments arqueològics

Què és un BCIN?

És una categoria de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles, atorgada per l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que l’ha d’inscriure al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional. Constitueix la categoria superior de protecció, les altres dues són el bé cultural d’interès local (BCIL) i l’espai de protecció arqueològica (EPA).

Segons la llei, els béns més rellevants del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles, han de ser declarats d’interès nacional. Els béns mobles poden ser declarats d’interès nacional singularment o com a col·lecció.

Es troben classificats en:

  • Monument històric: construcció o altra obra material produïda per l’activitat humana que configura una unitat singular.
  • Conjunt històric: agrupament de béns immobles, continu o dispers, que constitueix una unitat coherent i delimitable amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.
  • Jardí històric: espai delimitat que és fruit de l’ordenació per l’home d’elements naturals i que pot incloure estructures de fàbrica.
  • Lloc històric: paratge natural on es produeix un agrupament de béns immobles que fan part d’una unitat coherent per raons històriques i culturals a la qual es vinculen esdeveniments o records del passat, o que contenen obres de l’home amb valors històrics o tècnics.
  • Zona d’interès etnològic: conjunt de vestigis, que poden incloure intervencions en el paisatge natural, edificis i instal·lacions, que contenen en llur si elements constitutius del patrimoni etnològic de Catalunya.
  • Zona arqueològica: lloc on hi ha restes de la intervenció humana que solament és susceptible de ser estudiat en profunditat amb la metodologia arqueològica, tant si es troba en la superfície com si es troba en el subsòl o sota les aigües.
  • Zona paleontològica: lloc on hi ha vestigis fossilitzats que constitueixen una unitat coherent i amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment no tingui valors rellevants.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes. Si desitja més informació, accedeixi a la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies