Inici E Serveis E Cultura E Projectes educatius
Projectes culturals

Projectes educatius

Contacte

Sara Aliaga Rodrigo

“ESCOLA BALLA”: és un projecte comarcal que es desenvolupa al llarg de tot el curs escolar.

El conveni entre el  Consell Comarcal de la Cerdanya i el Consell Esportiu de la Cerdanya, permet oferir a les escoles de la comarca els tallers que, sota el nom L’ESCOLA BALLA, introdueixen l’aprenentatge de les danses tradicionals en horari lectiu. És un projecte que  complementa la formació dels nens i nenes de la nostra comarca, en el qual la dansa permet: el  treball corporal (tan individual com en parella o grup); escoltar i percebre la pulsació de la música per associar-hi un moviment; conèixer la música tradicional i els seus instruments, i descobrir un patrimoni molt ric i divertit. Tanmateix, L’ESCOLA BALLA és una eina fantàstica d’integració dels nouvinguts al grup i a la nostra cultura. 

La participació en el projecte “L’ESCOLA BALLA” no suposa cap despesa econòmica a les escoles ni a les respectives AFA, està completament subvencionat pels ajuts que el Consell Comarcal sol·licita a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i a la Diputació de Girona. El nombre d’hores, es reparteix en funció del pressupost, el nombre d’alumnes i les diferents línies que ofereix l’escola.

El repertori s’escull en funció de l’edat dels alumnes, dels objectius del centre i del grup.  Molts centres participen amb les danses en actes culturals i festes tradicionals del poble, com els Pastorets, el Carnestoltes, els Jocs Florals per Sant Jordi, etc. És una forma de participar públicament mostrant les danses apreses.

       

    “EQUIPAMENTS PATRIMONIALS”:  Quaderns didàctics Valorització del Patrimoni Cultural i Natural de la Cerdanya (FEDER Eix 6 2014/2020)

    Creació d’una eina pedagògica per poder treballar amb els escolars de cicle mitjà els equipaments patrimonials de la comarca:

    • “Bellovidere”. Exposició estable que permet una mirada única a la Batllia i al Parc del Cadí-Moixeró i que està emplaçada al Centre de Talló i Oficina de Turisme de Bellver de Cerdanya.
    • L’Espai Ceretània i el jaciment del Castellot de Bolvir. Centre de difusió del patrimoni arqueològic del Castellot de Bolvir i de Cerdanya.
    • Sant Climent de Talltorta. La Capella Sixtina del Pirineu.

    Els quaderns estan destinats als alumnes i van acompanyats de les respectives Guies Didàctiques pels educadors. Us podeu descarregar tot el material des d’aquí:

    “CERDANYA, UNA COMARCA PER CONÈIXER”:  

    La tardor del 2012, el Consell Comarcal de la Cerdanya va editar dos quaderns perquè l’alumnat de primària de la Cerdanya conegués l’entorn comarcal.

    Cerdanya, una comarca per conèixer era la materialització d’una il·lusió, la d’oferir un material didàctic als alumnes de primària i professionals de l’ensenyament de totes les escoles de la comarca, de manera gratuïta; un material que explica i facilita el coneixement de la nostra comarca adaptant-se al disseny curricular exigit pel sistema educatiu.

    El 2021, el Consell Comarcal de la Cerdanya, va dur a terme la revisió, actualització dels continguts i la reedició dels dos primers quaderns. El 2023 s’ha editat el tercer volum d’aquesta col·lecció.

      • CERDANYA, UNA COMARCA PER CONÈIXER – QUADERN  VOL. 1 – La comarca – El primer quadern presenta una introducció cartogràfica de la comarca respecte a la resta de comarques de Catalunya, la presentació dels disset municipis, els mitjans de transport que ens relacionen amb la resta del país i els mitjans de comunicació que ens serveixen per conèixer el que passa.
      • CERDANYA, UNA COMARCA PER CONÈIXER – QUADERN VOL. 2 – El medi natural – El segon està dedicat al medi físic: el relleu i la formació de la Depressió Central, les aigües, el clima, la tipologia de paisatges, la vegetació i la fauna.
      • CERDANYA, UNA COMARCA PER CONÈIXER – QUADERN VOL. 3 – Treballar i viure, ara i abans – que explica l’aprofitament, dels recursos que ofereix la Cerdanya, i que han dibuixat una història viscuda i lluitada de supervivència dels homes i dones abans i ara a la nostra comarca.  Des del sector primari amb l’aprofitament de l’alta muntanya i de la plana cerdana, fins a la mineria i la força de l’aigua; sense oblidar la transformació d’aquests recursos i la seva explotació en funció de l’esdevenir global del món a partir de finals del segle XX. Com tot plegat ha dibuixat un territori i l’evolució social i cultural de la Cerdanya.   Treballar i viure, ara i abans, activitats complementàries

    El material es presenta en forma de tres fascicles de 24 pàgines cada un, que inclouen una sèrie de textos explicatius i fitxes de treball per a l’alumnat. Aquests es repartiran gratuïtament a escoles, esplais i cases de colònies de la Cerdanya.

    L’elaboració ha anat a càrrec de Zenobita Edicions, amb la col·laboració de l’àrea de cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya. Hi han donat suport l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’Ajuntament de Puigcerdà.

    Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes. Si desitja més informació, accedeixi a la nostra política de cookies.

    ACEPTAR
    Aviso de cookies